Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Citologie + HPV

Asocierea citologie-test HPV (co-testare sau dublu-test) este una dintre variantele acceptate în prezent de prevenție a leziunilor colului uterin, care presupune efectuarea simultană, din aceeași recoltare în mediu lichid a celor două teste. Deși co-testarea presupune costuri mai mari, implicarea a două specialități medicale de laborator diferite (citologie și biologie moleculară) și apoi interpretarea corelată a rezultatelor de către un specialist ginecolog, ea are o capacitate de a identifica acele femei cu risc de cancer de col uterin mai mare decât a fiecăruia dintre teste aplicate separat și permite o perioadă de liniște, adică de risc foarte mic de precancer sau cancer de col mai lungă.

Care este diferenta intre citologie si testul HPV?

Citologia Babeș-Papanicolaou este folosită pentru a descoperi orice modificare care poate să apară la nivelul celulelor colului uterin ca urmare a prezenței virusului HPV, prin examinarea acestora la microscop.

Testul HPV permite detectarea virusului HPV printr-o tehnologie de biologie moleculară, chiar înainte de apariţia unor anormalităţi la nivelul celulelor sau ţesutului colului uterin.

Pentru ambele teste recoltarea se face cu o periuţă specială şi este nedureroasă, practic insesizabilă.

Ce pot face daca unul din teste este anormal?

Aveţi grijă să respectaţi recomandările medicale de tratament şi să vă prezentaţi la timp la consultaţiile de control şi supraveghere .

Dacă sunteţi fumătoare, încercaţi să întrerupeţi fumatul. Este demonstrat faptul că tutunul sporeşte şansa celulelor anormale de a evolua spre modificări mai severe.

ATENTIE!

Marea majoritate a femeilor cu test HPV pozitiv nu va face niciodată cancer de col.