Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Test HPV sub 25 de ani

Am sub 25 de ani! Trebuie sa fac testul HPV?

Limita de vârstă față de care testarea HPV are relevanță și utilitate pentru atitudinea medicală a fost considerată până de curând 30 de ani.
Vârsta pentru primul test HPV a fost oficial coborâtă în SUA la 25 ani în anul 2014, ca urmare a concluziilor studiului american ATHENA, conform căruia proporția de CIN 3 (precancer de col) în grupul de vârstă de 25-29 ani este de 28% din totalul CIN 3. Ca urmare, depistarea leziunilor de col la persoane asimptomatice utilizând testarea HPV ca prim test (și nu citologia Babeș-Papanicolaou) este recomandată în SUA ca alternativă de screening începând cu vârsta de 25 de ani, cu repetare la fiecare 3 ani.
Unele ghiduri europene de practică medicală mențin încă limita de 30 de ani pentru prima testare HPV.
Femeile sub 25-30 de ani, la care infecţia este cel mai frecvent trecătoare, nu au de obicei nevoie să facă testul HPV.-
Excepţia acceptată internaţional o reprezintă rezultatul examenului citologic etichetat ASC-US.
În acest caz, testul HPV poate ajuta la determinarea riscului de a dezvolta o boală a colului uterin, fiind demonstrat faptul că aproximativ jumătate din rezultatele ASC-US au drept cauză o infecţie cu HPV.
Dacă testul HPV este pozitiv, el arată că este nevoie de investigaţii ulterioare (colposcopie).
Dacă testul HPV este negativ, supravegherea ulterioară cu examen citologic este suficientă.
De asemenea, testarea HPV poate aduce informaţii importante în cazul persoanelor care doresc sa se vaccineze anti HPV indiferent de vârsta lor.