Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Varsta recomandata

Citologia este recomandabila la orice varsta?

Testul este vital pentru fiecare femeie activă sexual, deoarece o leziune precanceroasă poate să apară la orice vârstă.

Primul examen citologic trebuie efectuat la cel mult trei ani de la debutul vieţii sexuale.

El trebuie apoi repetat la intervale regulate.

Recomandările medicale privind intervalul între două teste citologice variază de la ţară la ţară şi depind de modul în care sunt (sau nu sunt) organizate programele de depistare a cancerului de col uterin şi de gradul de implicare a specialiştilor în elaborarea unor ghiduri aplicabile în sănătatea publică. Indiferent de recomandările oficiale, efectuarea practică a acestei investigaţii medicale depinde de nivelul de informare al femeilor şi de atitudinea acestora faţă de propria sănătate.

Este unanim acceptat faptul că, în general, cancerul de col se dezvoltă foarte lent, iar citologia repetată oferă multiple oportunităţi de a depista o anormalitate într-un moment în care ea poate fi tratată cu uşurinţă.

Există totuşi cazuri în care cancerul se dezvoltă rapid, într-un interval scurt de timp.

De aceea, este important să solicitaţi pe lângă un examen ginecologic şi un examen citologic Babeş-Papanicolaou anual, preferabil dublat, după vârsta de 30 de ani, de testarea HPV.

Dacă rezultatul citologiei este ”negativ” trei ani consecutiv şi partenerul de viaţă rămâne acelaşi, medicul Dumneavoastră poate recomanda un interval mai mare de un an între următoarele teste citologice.

Puteţi spune acest lucru şi prietenelor dumneavoastră.