Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Citologia “automatizata”

Ce este citologia în mediu lichid cu precitire automatizată?

Citologia în mediu lichid cu precitire automatizată este cea mai avansată tehnologie din clasa de echipamente medicale dedicate citologiei, care a fost dezvoltată nu numai pentru a obține un spot de celule mai frumos, mai limpede și mai reprezentativ, ci pentru ca frotiul citologic să poată fi precitit automat de un analizor de imagini.

Astfel, citologia în mediu lichid aduce o scădere a numărului de frotiuri care nu pot fi interpretate în siguranţă în etalarea convențională (frotiurile „nesatisfăcătoare” care obligă la repetarea recoltării), uşurează citirea şi interpretarea la microscop prin dispoziţia nesuprapusă a celulelor și permite efectuarea unor investigații suplimentare din aceeași recoltare, în special pentru HPV și testul imunocitochimic p16/Ki-67 CINtec Plus, dar și pentru alte teste pentru infecții genitale importante, cum ar fi cele cuprinse în Panelul de 4 BTS, respectiv Panelul de 10 BTS (boli cu transmitere sexuală), analize de asemenea disponibile în laboratorul Clinicii Micomi.

Frotiurile citologice se obțin din recipientul cu mediu lichid de conservare celulară și transport printr-un mecanism complet automat, sunt colorate standardizat automat, după care sunt analizate computerizat de ThinPrep Imaging System, care semnalează prezența celulelor cu anormalități pe baza măsurării conținutului în ADN al acestora. Urmează apoi analiza sau „citireaˮ umană a fiecărui frotiu în parte de către specialiști cu experiență în citologie, care utilizează microscoape automate inteligente, capabile să localizeze celulele identificate de sistemul automat. În acest fel, atenția specialiștilor este focalizată asupra celulelor care contează cel mai mult în formularea diagnosticului.

Diagnosticul final rămâne un raționament uman.

Interpretarea frotiurilor citologice asistată de computer este astfel o combinație interactivă între expertiza umană și cea mai avansată tehnologie și reprezintă noul standard internațional în citopatologie care îi conferă acuratețe și eficiență sporite.

Din dorința de a oferi pacientelor noastre cel mai înalt standard de calitate imaginat și practicat până în prezent în lume în citologia colului uterin, Micomi a asimilat ThinPrep Imaging System și este singurul laborator din România care oferă această soluție profesională în România.