CINtec PLUS
Markeri moleculari noi pentru optimizarea depistării precancerului de col
Test de imunocitochimie: Dubla marcare p16/Ki-67 (testul CINtec PLUS)
Ca și în situația altor localizări ale bolii canceroase, nici pentru cancerul de col uterin nu există un test simplu și perfect care să pună un diagnostic exact cât mai precoce.
Dar, din momentul în care s-a stabilit faptul că virusul Papilloma Uman (HPV) reprezintă cauza apariției cancerului de col uterin, cercetarea medicală a evoluat și evoluează într-un ritm alert. Astfel, protocoalele medicale referitoare la diagnosticul și conduita în modificările de tip precanceros s-au modificat frecvent, au apărut teste pentru HPV, vaccinuri preventive antiHPV și nu în ultimul rând s-au dezvoltat noi procedee bazate pe tehnologie înaltă, până în prezent însă niciunul cu acuratețe de 100%.
De aceea, identificarea precoce sau evaluarea riscului de boală precanceroasă de col continuă să se facă utilizând teste multiple, în combinații diferite în funcție de etapele bolii și de variabilele clinice ale fiecărui caz.
Soluția care s-a dezvoltat în ultimii câțiva ani constă în utilizarea într-un anumit moment al investigațiilor a unor markeri moleculari, între care cea mai studiată este colorația imunocitochimică duală p16/Ki-67.
Spre deosebire de markerii deja cunoscuți în alte boli, care se recoltează în majoritatea lor din sânge, aici este vorba de o evaluare imunocitochimică care se realizează pe frotiuri citologice obținute similar cu cele pentru evaluarea citologică standard. Recoltarea este identică cu cea pentru examenul citologic Babeș-Papanicolaou – convențional sau în mediu lichid, în ultimul caz putându-se utiliza, atunci când este disponibil, lichidul rezidual de la citologia inițială.
Scopul noului test este selecționarea cazurilor de posibil eșec în identificarea existenței sau a riscului pentru precursori de cancer de col al testelor inițiale, în situații cu probabilitate mare de remitere spontană: rezultatele citologice de grad minor, interpretate ASC-US sau LSIL, la persoane tinere, la care nu se efectuează de rutină testarea HPV, precum și, indiferent de vârstă, rezultatele pozitive la testarea HPV pentru tipurile cu risc înalt, cu examen citologic asociat normal (negativ).
Acest tip de rezultate reprezintă peste 90% din situațiile medicale față de care trebuie stabilit un plan individual de continuare a investigațiilor sau de menținere a supravegherii.
Noul test de imunocitochimie oferă o alternativă de conduită față de recomandarea clasică generală pentru colposcopie, precum și posibilitatea de a optimiza atitudinea medicală. Rezultatul pozitiv al testului reprezintă o recomandare pentru evaluare colposcopică, iar cel negativ permite menținerea unei supravegheri citologice.