Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Co-testarea

Co-testarea (asocierea citologie în mediu lichid cu precitire automatizată – test HPV) este una dintre cele trei variante acceptate în prezent de prevenție a leziunilor colului uterin, care constă în efectuarea simultană, din aceeași recoltare în mediu lichid a celor două teste.

Deși presupune costuri mai mari, prin implicarea a două specialități medicale de laborator diferite (citologie și respectiv biologie moleculară) și apoi interpretarea corelată a rezultatelor de către un specialist ginecolog, co-testarea are o capacitate de a identifica acele femei cu risc de cancer de col uterin mai mare decât a fiecăruia dintre teste aplicate separat și permite o perioadă de liniște – adică de risc foarte mic de precancer sau cancer de col – mai lungă.

În laboratorul Clinicii Micomi, co-testarea poate fi efectuată prin asocierea citologiei în mediul lichid cu precitirea automatizată cu oricare dintre tipurile de teste HPV, respectiv:

  • Citologie în mediu lichid cu precitire automatizată + Test detecție HPV risc înalt cu genotipare individuală completă
  • Citologie în mediu lichid cu precitire automatizată + Test genotipare HPV 28 tipuri
  • Citologie în mediu lichid cu precitire automatizată + Test genotipare HPV 37 tipuri.

Care este diferența între citologie și testul HPV?

Citologia Babeș-Papanicolaou este folosită pentru a descoperi prin examinare la microscop o modificare care poate să apară la nivelul celulelor colului uterin ca efect al acțiunii virusului HPV asupra acestor celule.

Testul HPV permite detectarea virusului HPV printr-o tehnologie de biologie moleculară, chiar înainte de apariţia unor anormalităţi la nivelul celulelor sau ţesutului colului uterin.

Pentru ambele teste (citologie și testare HPV) recoltarea se efectuează cu periuțe speciale şi este nedureroasă, practic insesizabilă.