Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Colposcopia

Colposcopia

Colposcopia este o metodă de examinare a colului uterin care se efectuează cu ajutorul unui microscop special, numit colposcop.
Ea este relevantă în principal în privinţa mucoasei care acoperă colul pe suprafaţa lui situată în vagin (denumită “exocol”).
Spre deosebire de exocol, canalul endocervical se poate vizualiza şi examina colposcopic numai în anumite situaţii, respectiv la persoane la care orificiul cervical extern permite o manevră suplimentară de utilizare a unui specul de endocol (de obicei tinere care au născut pe cale naturală) şi numai în porţiunea iniţială a acestuia.

• Colposcopia este definită ca “satisfăcătoare” atunci când pune în evidenţă joncţiunea scuamo-cilindrică şi “nesatisfăcătoare” atunci când joncţiunea scuamo-cilindrică este situată în endocol mai sus de porţiunea de canal endocervical care poate fi expusă şi examinată.

•  Metoda permite de asemenea evaluarea mucoasei vaginale şi a vulvei.

•  Colposcopia este indicată de medicul ginecolog atunci când examenul citologic Babeş-Papanicolaou sau aspectul colului la examenul ginecologic obişnuit semnalează  o problemă care necesită o evaluare mai detaliată a acestui organ sau atunci când pacienta acuză sângerări neobişnuite şi la contact.

•  Această examinare durează între 10 şi 20 de minute şi este nedureroasă.

•  Iniţial, colposcopia decurge identic cu recoltarea citologiei: colul uterin este pus în evidenţă cu ajutorul unui specul vaginal. Colposcopul în sine se utilizează din afara organismului.

•  Medicul care efectuează colposcopia se poate uita direct în microscop sau pe un monitor care preia imaginea video în mişcare şi în timp real. Multe paciente sunt curioase şi interesate să vadă pe monitor modul în care decurge examinarea şi să înţeleagă astfel scopul sau efectul tratamentului.

•  Structura colului este studiată după şergerea secreţiilor şi badijonare cu o soluţie slabă de acid acetic (oţet diluat) şi ulterior cu soluţie Lugol (iodată).

•  După colposcopie, în vagin pot rămâne câteva picături din soluţia iodată, care generează o mică pată maronie pe lenjerie. Este de aceea recomandabil să utilizaţi un tampon de zi.

•  Atunci când la colposcopie se identifică prezenţa unor zone anormale, este necesară prelevarea unui fragment de ţesut (biopsie) pentru examen histopatologic.

Înainte de prelevarea unei biopsii vi se explică situaţia şi vi se solicită consimţământul.

De obicei, se efectuează în prealabil o mică anestezie locală, ceea ce face biopsia insesizabilă pentru pacientă.

După biopsie este posibilă o mică sângerare de scurtă durată.