Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Anatomie patologica

În redactarea rezultatelor bioptice de precancer și cancer de col uterin, Laboratorul de anatomie patologică al Clinicii Micomi utilizează nomenclatura OMS 2014. În perioada de tranziție de la vechea clasificare la cea nouă, diagnosticele histopatologice sunt însoțite de echivalentul lor în tipuri CIN.

Noua nomenclatură este cuprinsă în cea de a patra ediţie a Clasificării OMS a Tumorilor Organelor Genitale Feminine, publicată în iulie 2014 de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC). Schimbarea practică cea mai importantă în privința precancerului de col uterin constă în armonizarea terminologiei histopatologice cu conceptul biologic curent referitor la infecția HPV (productivă și transformantă). În același timp, această clasificare preia din sistemul de raportare citologică Bethesda termenul de leziune, unificând pentru prima oară terminología histopatologică cu cea citologică, în virtutea faptului că ambele sunt în fapt reprezentări morfologice ale aceluiași proces biologic.
Astfel, termenul de neoplazie intraepitelială cervicală (CIN) care, cel puţin pentru paciente apropie noţiunea mai mult de cancer, este înlocuit cu cel de leziune intraepitelială scuamoasă (SIL) care poate subînţelege şi reversibilitatea.
Infecția HPV cu risc înalt este în majoritatea cazurilor latentă, situație în care nu induce modificări morfologice. Celelalte faze ale infecției HPV se asociază însă cu expresia specifică a anumitor gene virale: infecţia productivă corespunde expresiei genelor tardive L1, L2, iar infecţia transformantă expresiei în straturile bazale a genelor precoce E6, E7, care scapă de sub controlul proteinei E2.

LSIL (leziune malpighiană intraepitelială de grad scăzut) ca diagnostic histopatologic este expresia morfologică a unei infecţii HPV productive, care corespunde la ceea ce se numea până la această clasificare CIN I cu koilocitoză, condilom sau displazie ușoară.
Infecția productivă, caracterizată prin prezența de koilocite în celulele superficiale și intermediare este frecventă la femeile tinere și de cele mai multe ori regresează spontan. „Gradul scăzut” înseamnă prin urmare un risc minor de asociere cu un cancer (curent sau în viitor).
80-85% dintre leziunile încadrate ca LSIL sunt consecința unei infecții cu tipuri de HPV cu risc înalt.

HSIL (leziune malpighiană intraepitelială de grad înalt) ca diagnostic histopatologic este expresia morfologică a unei infecții HPV transformante, care corespunde la ceea ce se numea până la această clasificare CIN II, CIN III, CIS, respectiv displazie moderată, displazie severă, carcinom scuamos „in situ”, în funcție de gradul de afectare a epiteliului scuamos.
Leziunile clasificate anterior CIN II nu sunt în totalitate precanceroase, ele fiind un amestec de leziuni productive și transformante.
În schimb, toate leziunile CIN III sunt precanceroase.
Infecția transformantă se produce în straturile bazale ale epiteliului scuamos ulterior sau concomitent cu o infecție productivă, ca urmare a expresia genelor E6 și E7.
În absenţa tratamentului, HSIL este o leziune cu un grad de risc înalt de dezvoltare a unei leziuni invazive.
Variante morfologice în HSIL: HSIL subţire (leziune în care epiteliul scuamos are mai puțin de 10 straturi celulare), HSIL keratinizant (leziune acoperită în suprafaţă de un strat anormal de keratinizare, cu celule diskeratotice atipice şi nuclei pleomorfi), HSIL condilomatos, CIS papilar scuamos sau carcinom scuamo-tranziţional papilar non-invaziv.
Pentru diagnosticul diferenţial al leziunilor de grad înalt cu leziunile mimetice (metaplazia imatură, atrofia, modificări reactiv-reparatorii epiteliale), precum şi în tranşarea discordanţelor de încadrare a anumitor leziuni (ex. CIN 2), dublăm colorația histologică uzuală Hematoxilin-Eozină cu coloraţia imunohistochimică p16INK4A. Markeri pentru colul uterin

Leziunile preneoplazice glandulare ale colului uterin
Termenul păstrat în noua nomenclatură histopatologică, similar și el cu unul din diagnosticele citologice consacrate de sistemul Bethesda, este AIS (adenocarcinomul „in situ”), leziune glandulară intraepitelială premalignă cu risc înalt de dezvoltare a unei leziuni invazive în absenţa tratamentului.
Clasificarea curentă nu mai include adenocarcinomul invaziv precoce şi displazia glandulară de grad scăzut (LG-CGIN), aceste încadrări fiind greu reproductibile, cu criterii diagnostice insuficient definite și de aceea cu un mare grad de subiectivitate asociat.
Variantele acceptate ale adenocarcinomului cervical „in situ” sunt: AIS subtipul comun endocervical, AIS cu diferenţiere de tip intestinal, AIS endocervical de tip endometrioid, AIS cu diferenţiere neuroendocrină, SMILE – leziune intraepitelială stratificată producătoare de mucus, frecvent asociată cu HSIL.

Utilizarea unei nomenclaturi unificate pentru leziunile HPV induse la nivelul colului și a întregului tract ano-genital inferior scade variabilitatea diagnostică între observatori, îmbunătăţește comunicarea între anatomo-patolog şi clinician și fiind explicit orientată clinic, permite adoptarea unei conduite optime pentru leziuni cu risc identic.