Utilizarea frotiurilor citologice, propusă în 1928 de Aurel Babeș și Papanicolaou pentru diagnosticul cancerului de col uterin, a intrat în rutina ginecologică în ultimii 50-60 de ani, fiind astăzi folosită pentru identificarea patologiei precanceroase a colului uterin.
Citologiei i se recunoaște meritul extraordinar de a fi contribuit la o scădere semnificativă a incidenței cancerului de col uterin în întreaga lume, cu eficiență maximă în țările cu programe de screening organizate.
Limitarea majoră a citologiei, pentru care lumea științifică internațională dorește să o înlocuiască din poziția de test primar de screening, derivă în principal din faptul că, pentru a diminua la maximum subiectivitatea inerentă a raționamentului uman și implicit procentul de rezultate fals negative, citologia presupune atât repetări frecvente, cât și o organizare specială a laboratorului de citologie, care este costisitoare și dificil de generalizat. Organizarea înseamnă în principal un sistem funcțional de asigurare a calității, cu citire inițială și recitire a frotiurilor conform unor criterii bine stabilite și de către specialiști cu competență ierarhizată, precum și multiple interconexiuni pluridisciplinare, clinice și de laborator.
Această metodă a cunoscut în ultimii ani importante progrese tehnice prin dezvoltarea unei proceduri de colectare a materialului recoltat într-un mediu lichid de conservare celulară și transport, din care celulele se transferă pe lamă prin tehnici semiautomate sau automate. Citologia în mediu lichid scade semnificativ numărul de frotiuri de slabă calitate care rezultă din etalarea convențională și implicit frecvența diagnosticului fals negativ care se atribuie erorii de recoltare și fixare prin obținerea unor preparate citologice cu mai puțin sânge, mucus și celule de tip inflamator, fără artefacte de uscare la aer și mai ușor de interpretat de specialiști.
Ea permite totodată efectuarea simultană sau ulterioară a unor teste suplimentare din lichidul rezidual al aceleiași recoltări, în special pentru HPV și testul imunocitochimic p16/Ki-67 CINtec Plus, dar și pentru alte teste pentru infecții genitale importante, cum ar fi cele cuprinse în Panelul de 4 BTS, respectiv Panelul de 10 BTS (boli cu transmitere sexuală), analize de asemenea disponibile în laboratorul Clinicii Micomi.
Nu toate tipurile de tehnologie pentru citologia în mediu lichid sunt identice.
Consecventă principiului de a îmbunătăți permanent calitatea asistenței medicale oferite pacientelor și medicilor cu care colaborăm, Clinica Micomi a asimilat sistemul ThinPrep, cea mai avansată tehnologie pentru clasa de echipamente medicale dedicate citologiei și este în măsură să practice și să ofere această soluție în totalitate automatizată.
Este vorba de un alt nivel de tehnologie, care nu a fost dezvoltată numai pentru a obține un spot de celule mai frumos, mai limpede și mai reprezentativ, ci pentru ca frotiul citologic să poată fi precitit automat de un analizor de imagini.
Frotiurile citologice se obțin din recipientul cu mediu lichid de conservare celulară și transport printr-un mecanism complet automat și sunt apoi colorate standardizat automat.
Celulele sunt analizate computerizat automat de ThinPrep Imaging System, creat pentru a putea semnala prezența celulelor cu anormalități pe baza măsurării conținutului în ADN al fiecărei celule. Urmează apoi analiza sau „citirea” umană a fiecărui frotiu în parte de către specialiști cu experiență în citologie, care utilizează microscoape automate inteligente, capabile să localizeze celulele identificate de sistemul automat. În acest fel, atenția specialiștilor este focalizată asupra celulelor care contează cel mai mult în formularea diagnosticului.
Interpretarea frotiurilor citologice asistată de computer este astfel o combinație între expertiza umană și cea mai avansată tehnologie și reprezintă standardul international spre care tinde în prezent citopatologia pentru creșterea acurateței și eficienței ei.
Diagnosticul final rămâne un raționament uman. Dublarea lui de precitirea automată aduce fără îndoială o încredere suplimentară în rezultatul final, studiile internaționale arătând o înjumătățire a fracțiunii de rezultate fals negative față de citirea exclusiv umană și o îmbunătățire substanțială a valorii predictive negative a citologiei.
Noua soluție pe care v-o propunem oferă pacientelor noastre cea mai bună asistență posibilă astăzi, conferă un plus valoare echipei noastre de specialiști și totodată asigură laboratorului de citopatologie al Clinicii Micomi maximum-ul de calitate imaginat și practicat până în prezent în acest domeniu.