Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Info pentru paciente

Dragi cititoare,

Prin natura specializată a Clinicii noastre, întâlnesc frecvent paciente diagnosticate cu diferite leziuni ale colului uterin sau infecţie HPV.

Am constat astfel de multe ori că încărcătura emoţională a acestor diagnostice, adică un sentiment dominant de îngrijorare, panică şi teamă de consecinţe, poate face mai mult rău decât problemele fizice propriu-zise, de cele mai multe ori trecătoare. Teama porneşte de la faptul că o persoană care se confruntă cu acest tip de diagnostic ştie în general puţine lucruri sau nici nu a auzit de HPV până în momentul respectiv.

Pe de altă parte, traversăm o perioadă de intense cercetări științifice referitoare la boala HPV indusă, care modifică relativ frecvent conceptele medicale tradiționale de prevenție a leziunilor colului uterin. Este unul din motivele pentru care informațiile culese din internet par deseori confuze sau contradictorii.
Astfel, până în urmă cu 10-15 ani, pentru prevenirea precancerului de col era valabil şi binecunoscut un mesaj unic și simplu de sănătate publică: „Repetați anual examenul citologic Babeș-Papanicolaou!”.
În prezent, datorită progreselor științifice în cunoașterea modificărilor biologice care se exprimă ca precancer de col uterin, putem aplica metode alternative de prevenție, cum sunt dublarea examenului citologic cu testarea HPV (co-testarea), sau chiar testare fără examenul citologic clasic, prin identificarea HPV cu risc oncogen sau a unor markeri moleculari.
Atunci când rezultatele testelor de prevenție, oricare ar fi acelea, sunt pozitive, urmează efectuarea unor proceduri de definitivare a diagnosticului.
Atunci când rezultatele testelor bazate pe HPV sunt negative, riscul pentru precancer sau cancer de col se menține scăzut pentru o perioadă mai lungă de timp, iar recomandările internaționale de practică medicală vorbesc de repetarea testelor la intervale mai largi, de 3 până la 5 ani, față de care atât medicii, cât și pacientele opun rezistență. Studiile medicale publicate în ultimul deceniu arată că nici citologia Babeş Papanicolaou, nici testele moleculare moderne, utilizate separat sau în diferite combinaţii nu sunt perfecte, toate fiind însoțite de un procent mai mic sau mai mare de rezultate fals negative și fals pozitive. Din păcate, nicăieri în lume procentul de depistare nu este de 100%. Cum niciuna dintre investigațiile existente nu este perfectă, iar testele moderne de prevenție se efectuează în țara noastră numai în sistem privat, intervalul de supraveghere rămâne o chestiune de toleranță individuală a „riscului scăzut”, care trebuie stabilită în consultația personală.

Din aceste motive am decis să redactez o „pagină pentru paciente” mai detaliată decât cea pe care o conţin de obicei site-urile de prezentare ale unor instituţii medicale.
Informaţiile cuprinse în acest site reprezintă un supliment scris sistematizat la consilierea individuală oferită fiecăreia dintre pacientele Clinicii noastre.
Ele sunt totodată răspunsul căutat de acele doamne şi domnişoare care recurg la internet pentru informare, despre care ştiu că sunt în număr din ce în ce mai mare şi pe care le invit pe această cale să solicite o consultaţie.

Dr. Mihaela Badea