Colul este porţiunea inferioară a uterului care poate fi palpată şi examinată medical în partea de sus a vaginului.
• El are forma unui cilindru cu înălţimea de aproximativ 2,5 cm şi este străbătut de un canal numit canalul endocervical.
• Canalul comunică în sus, prin orificiul cervical intern cu cavitatea uterină şi în jos, prin orificiul cervical extern cu vaginul, fapt ce permite scurgerea sângelui menstrual şi trecerea spermei din vagin spre cavitatea uterină şi trompe.
• Pentru descrierea suprafeţei colului care se află în vagin şi care se poate examina ginecologic se utilizează termenul medical de “exocol”, iar canalul interior este denumit “endocol”.
• Colul uterin este un organ musculos acoperit de două feluri de mucoase (epitelii) şi anume: un epiteliu scuamos (format din mai multe straturi suprapuse care pe măsură ce devin mature se desprind şi se regăsesc în secreţia din jurul colului) şi un epiteliu cilindric sau glandular (format dintr-un singur strat de celule care secretă mucus). Cele două tipuri de epitelii se continuă unul cu altul şi acoperă astfel suprafaţa colului şi suprafaţa canalului endocervical.
• Locul în care se întâlnesc cele două tipuri de epitelii se numeşte “joncţiunea scuamo-cilindrică”.
Proporţia între cele două epitelii amintite mai sus variază în mod fiziologic între pubertate şi post-menopauză, astfel încât poziţia joncţiunii variază şi ea cu vârsta.
În general, joncţiunea scuamo-cilindrică se află la tinereţe pe exocol, iar la menopauză în endocol. Intervenţiile chirurgicale pe col, tratamentele hormonale, sarcina pot de asemenea influenţa poziţia joncţiunii.
• Joncţiunea scuamo-cilindrică reprezintă locul principal prin care Virusul Papilloma Uman (HPV) pătrunde în epiteliu şi infectează celulele profunde ale acestuia.