Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Cum se transmite?

• Infecţia se transmite de obicei în timpul contactului sexual vaginal, anal sau oral cu o persoană infectată.

• Perioada de timp de la expunerea la HPV până la apariţia de condiloame (incubaţia) variază în general între 4 săptămâni şi 8 luni. Totuşi, la unele persoane HPV poate rămâne mulţi ani în stare latentă înainte de a provoca apariţia unor condiloame sau leziuni ale colului uterin şi prin urmare va fi depistat mult timp după contactarea infecţiei.

Ţinând cont de acest aspect, atunci când apar condiloame la o singură persoană dintr-un cuplu stabil partenerul nu trebuie blamat sau acuzat de  infidelitate.

• Atunci când unul dintre partenerii dintr-un cuplu stabil are condiloame este foarte probabil că şi celălalt “a făcut cunoştinţă” cu tipul respectiv de HPV. Riscul unei persoane de a face condiloame genitale în urma unui contact sexual cu o persoană care are infecţia este apreciat la aproximativ 65%. Expunerea repetată la acelaşi virus prin contact neprotejat cu acelaşi partener nu accentuează infecţia şi nu influenţează timpul de vindecare a ei. Dispariţia condiloamelor depinde mai ales de răspunsul imun al organismului şi de succesul tratamentului aplicat.

• Schimbarea partenerului reprezintă un risc pentru noul partener atâta timp cât condiloamele nu s-au vindecat.

• După eradicarea infecţiei, sistemul imun va împiedica apariţia unei boli cu acelaşi tip de HPV. Totuşi, puteţi contacta un alt tip viral de la un partener nou şi prin urmare o nouă infecţie cu HPV, faţă de care imunitatea dobândită pentru primul tip să nu ofere protecţie suficientă. De aceea, atunci când hotărâţi să aveţi un nou partener sexual, este bine să vă protejaţi.

• Un număr mare de parteneri creşte riscul de infecţie cu HPV, dar infecţia poate fi prezentă şi la femei care au avut un singur partener.

• Este dovedit faptul că utilizarea prezervativului scade expunerea la virus şi încărcătura virală, dând astfel şanse sporite sistemului imunitar să elimine virusul.

Totuşi, prezervativul nu oferă protecţie completă pentru infecţia cu HPV, deoarece condiloamele pot fi localizate şi pe tegumentele neprotejate de el.
El oferă însă o excelentă protecţie faţă de celelalte boli cu transmitere sexuală. Folosiţi-l !