Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Care sunt efectele?

În majoritatea cazurilor HPV este inofensiv, provoacă o infecţie de scurtă durată care nu produce simptome şi trece de la sine, ca o gripă, deoarece sistemul imun suprimă şi elimină virusul.

• Tipurile cu risc scăzut (cum ar fi 6, 11, 42, 43, 44) pot duce fie la apariţia condiloamelor genitale (negi sau veruci), fie la apariţia unor leziuni minore ale colului uterin (displazia simplă sau CIN I – care se poate trata sau regresează în mod spontan), fie la unele modificări trecătoare în rezultatul citologiei Babeş-Papanicolaou (un rezultat LSIL).

Condiloamele produc uneori o senzaţie de disconfort, mâncărime sau usturime.

Temerea că apariţia unor condiloame genitale va fi urmată de cancer este nejustificată ştiinţific. În majoritatea cazurilor, condiloamele genitale nu duc la  cancer, nu se transformă şi nu predispun la cancer.

• Tipurile cu risc înalt pot produce atât condiloame, cât şi leziuni mai importante (precanceroase sau cancer) la nivelul celor două mucoase ale colului uterin.

A T E N Ţ I E!

Deoarece infecţia cu HPV este atât de frecventă, examenul citologic Babeş-Papanicolaou este recomandat tuturor femeilor active sexual. După vârsta de 25-30 de ani, pentru determinarea riscului de precancer sau cancer de col, dublați acest examen clasic cu testarea pentru HPV !
Marea majoritate a femeilor cu infecţie HPV cu risc înalt nu face niciodată cancer de col uterin.