Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Test detecție HPV risc înalt

Testul de detecţie a grupului de 14 tipuri HPV cu risc înalt cu genotipare simultană individuală completă

Această testare HPV se realizează printr-o tehnică de biologie moleculară Real Time PCR care identifică ADN-ului viral din probe recoltate de la nivelul colului uterin.

Recoltarea este identică cu cea utilizată pentru examenul citologic Babeș-Papanicolaou.

Virusul nu crește în culturi celulare și nici nu se poate depista din probe de sânge.

Care sunt cele 14 tipuri de HPV identificabile prin acest test:

16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 şi 68.

Conform Clasificării IARC, 12 dintre tipurile HPV incluse în test fac parte din clasa 1 de „risc înalt”, un tip (HPV 68) din clasa de „risc probabil înalt” (2A) și  un tip (HPV66) din grupa cu „risc posibil înalt” sau mediu (2B).

Cum se interpretează rezultatul testului?

Rezultatul testului este negativ (HPV nedetectabil),  dacă în proba pacientei nu se identifică niciunul dintre cele 14 tipuri cu risc evaluate.

Studiile medicale arată ca rezultatul negativ are o „valoare predictivă negativă” mare, adică exprimă un risc foarte mic de cancer de col uterin în viitorii ani și permite distanțarea retestării de supraveghere la 3-5 ani.

Rezultatul testului este pozitiv, dacă în proba analizată sunt prezente unul sau mai multe din cele 14 tipuri HPV cu risc înalt evaluate, pe care le identifică nominal conform ADN-ului specific fiecărui tip.

Testul arată dacă infecția HPV este unică (un singur tip HPV prezent) sau multiplă (mai multe tipuri identificate).

Testul HPV pozitiv nu înseamnă că există o leziune de col, ci exprimă doar existența unui risc de boală și de aceea impune efectuarea unor investigații suplimentare clarificatoare indicate de medic după caz (examen citologic, colposcopie, markeri moleculari, examen histopatologic).

Identificarea profilului viral (genotiparea individuală completă) este esențială în definirea infecției HPV persistente.

Este demonstrat științific faptul că doar persistența peste 1-2 ani a acelorași tipuri HPV cu risc înalt crește riscul de a dezvolta precancer sau cancer de col, ceea ce se întâmplă la aproximativ 10% dintre cazurile de infecție HPV.

Restul de 90% dintre infecțiile genitale HPV trec spontan prin activitatea sistemului imunitar care produce anticorpi specifici de tip, infecția virală produce efecte minime tranzitorii asupra colului uterin sau nu produce niciun efect decelabil prin metodele clasice de citologie sau colposcopie.

Pentru definirea persistenței virale este esențială supravegherea evoluției infecției virale cu un test care permite compararea rezultatelor și să aflăm la un interval de un an dacă tipurile virale identificate anterior persistă, dacă s-au negativat sau dacă profilul viral diferă de cel anterior.

Generaţia anterioară de teste de detecţie a grupului HPV cu risc înalt oncogen nu individualiza decât HPV 16 și 18, celelalte 12 tipuri HPV fiind raportate ca grup sau subgrupuri pozitive sau negative.

Metoda utilizată în prezent în Clinica Micomi identifică exact care dintre cele 14 tipuri HPV testate sunt prezente în proba pacientei.

Prin urmare, spre deosebire de rezultatele cu grupul HPV cu risc înalt pozitiv, informația privind profilul viral complet este importantă nu numai în momentul primei determinări pozitive (care declanșează după caz efectuarea altor investigații), ci și  în supravegherea evoluției infecției virale.

În ce situații este recomandat Testul de detecţie a grupului de 14 tipuri HPV cu risc înalt cu genotipare simultană individuală completă:

◦ depistarea de rutină (test de screening), fie ca metodă independentă primară, fie asociat cu examenul citologic Babeș-Papanicolaou ( în așa-numita „co-testare”) la femeile peste 30 de ani;

◦ stabilirea conduitei medicale potrivite în anumite situaţii care apar în cursul investigaţiilor clasice (ex. rezultatul citologic ASC-US, discordanțe între evaluarea citologică și cea colposcopică);

◦ supravegherea vindecării după tratamentul leziunilor precanceroase efectuat prin metode conservatoare, cum sunt conizaţia sau excizia diatermică (test de vindecare).

Testul de detecţie a grupului de 14 tipuri HPV cu risc înalt cu genotipare simultană individuală completă poate fi solicitat independent sau în co-testare (examen citologic + testare HPV efectuate simultan din aceeași recoltare).