Cauta in site:
Cautare in Clinica Micomi

Citologie

Examenul citologic Babeş-Papanicolaou este un test medical care evaluează starea de sănătate a colului uterin prin examinarea la microscop a unor celule recoltate de la acest nivel.

Contrar modului în care este de obicei perceput, examenul citologic nu vizează diagnosticul de cancer al colului uterin.
Scopul său principal este evidenţierea unor leziuni precanceroase la femei aparent sănătoase, adică fără simptome. Odată identificate, leziunile precanceroase, în special cele ale epiteliului de tip scuamos (displazii sau CIN de grad înalt) pot fi  tratate, împiedicându-se astfel posibila lor evoluţie spre cancer.

Cu toate că  citologia se bucură de o largă popularitatea și o mare încredere în rândul femeilor din întreaga lume, studiile retrospective internaționale publicate în ultimii ani arată că citologia este departe de a fi o analiză perfectă. Conform acestor studii, o singură citologie are un rezultat corect în doar 51% până la 70-80% din cazuri, fapt pentru care lumea științifică internațională dorește să înlocuiască această metodă din poziția de test primar de screening.

Rezultatele marii majorităţi a examenelor citologice sunt normale (“negative pentru o leziune intraepitelială sau malignă”).

ESENŢIAL:
•  Ca şi alte teste biologice de depistare (screening), nici examenul citologic nu este infailibil, prin urmare nu este 100% eficace în identificarea modificărilor celulare. Deşi nu este perfectă, citologia Babeş-Papanicolaou este cea mai bună modalitate probată până în prezent de a vă apăra de cancerul de col uterin. Statisticile din ţările în care funcţionează programe de depistare bine organizate şi cu o acoperire populaţională mare arată că depistarea şi tratamentul precoce pot împiedica apariţia unui cancer de col în 75-80% din cazuri.

•  Eficienţa prevenţiei leziunilor de col uterin prin examen citologic este cu atât mai bună cu cât acest test se efectuează în mod repetat, la intervalele recomandate de medicul Dvs. Un singur test în viaţă este insuficient!

• Dacă în intervalul recomandat de repetare a examenului citologic survin neregularităţi menstruale sau sângerare la contact, solicitaţi imediat un consult ginecologic!

• Alături de examenul ginecologic, citologia Babeş-Papanicolaou este o componentă importantă a controlului medical de rutină la femei.

• După varsta de 25-30 de ani, sau atunci când primiți o recomandare expresă în urma altor investigații, dublați examenul citologic Babeș-Papanicolaou de testarea pentru HPV !